Kirsty Wilson

Architecture with Urban Planning RIBA Part 2 MArch (Hons)

Back To Work At The Mill – Exploring layering occupancies in an existing building's fabric through time.

About

My design research project explores how an existing building which originally served Blairgowrie, and its thriving industry, can once again serve the town and community for its future needs through the method of adaptive reuse. The initial concept originated from the notion, ‘living locally in a global world’, where the effects and immense benefits have been witnessed and heightened due to the Covid-19 pandemic. The project therefore explores a forward-thinking co-working programme which provides a place ‘to work from home, that’s not home’, highlighting the many benefits of living locally. 

Heritage, place, and identity are key themes throughout the project, and became crucial within the design of the new layer within the buildings fabric. The design research project explores how an intervention can be sensitive to the identity of the mill while also fulfilling the required standards of the town today. The project can be viewed and understood at three scales, distant, intermediate, and intimate. Each scale presents an alternative aspect to perceive the project from, from its position within the landscape, its progressive future-thinking programme, to the sustainable factor of working with an existing building’s fabric.

Landmark In The Landscape

Layered corrugated cardboard section model, showing a small mill, tower and bridge in their context.

Route To Work

Zoomed out birds eye drawing showing various walking routes from the centre of town to Oakbank Mill

Birds eye view of a route to work along the riverfront from the Wellmeadow to Oakbank Mill.

Sketches showing different surfaces along a new path next to a river.

Photo collage of the new embellished path connecting Oakbank Mill to the town centre.

Maintaining Identity

Working Model

Cardboard model with internal timber structure testing lighting conditions.

Working model photograph.

Cardboard model with internal timber structure showing one of the insulated pods.

Working model photograph.

Faded cardboard model with internal timber structure sketched over to show people using the space, working at desks and collaborating.

Working model photograph sketched over the top to show how the space is imagined to be inhabited.

Faded cardboard model with internal timber structure sketched over to show man arriving at reception desk and people working in the background.

Working model photograph sketched over the top to show how the entrance of the building would be experienced.

A New Layer

Sectional model made from timber and cardboard showing in detail the reception desk and stairs leading down to the other floor.

Connect