Richard Lettice

Interior & Environmental Design BDes (Hons)

Linking Learning - Where learning happens everywhere

About

Richard Lettice

I believe that design is a tool that can be used to better the lives of others. This is what I strive to do by creating space that has functionality that enhances the user's experience. 

My final year project focuses on the learning ethos in early years education and how it should be prolonged to create a more self-directed learning experience for children. Often in nurseries and Children's Centres, children have the freedom to choose their spatial environment and subject contents, essentially enabling them to be the protagonist of their own learning. However, quite often as children progress through education these freedoms can be restricted, resulting in pupils being contained inside cellular classrooms learning from a rigid curriculum. 

The outcome is a new build project for Gibshill Children's Centre in Greenock. Through communication with the Head and Deputy Head of the Centre, the new building is designed to facilitate their vision of creating free-flow access for the children. Designed for 100 children between the ages of 2-9 the Centre's new 3265 square meter plan allows the children to navigate seamlessly from space to space in an environment that contains no classrooms. In their place are Home Zones, these are spaces for each age group to start their day and a safe place to return to at any point. Outwith that are a variety of breakout spaces the children can utilise to play and learn.

Download the available PDF for more information on the design outcome and process.

North Elevation

front faced of a building

Big Link courtyard and Top level of the West Link

Big Link courtyard and Top level of the West Link

Top of Link Land

From the top of Link Land spectacular views across the River Clyde are available

From the top of Link Land spectacular views across the River Clyde are available.

Interior of café

Inside the café for the community with visibility into the Children's Centre

Inside the café for the community with visibility into the Children's Centre.

1:100 Scale model and Digital model

Downloads

Connect