Amy Campbell

Interior & Environmental Design BDes (Hons)

The Well is a community hub with the potential to house local businesses, support wellbeing and cater to the needs of the city of Dundee.

About

portrait of Amy Campbell

As a designer I have a strong interest in problem solving, finding a trigger, such as a social issue motivates me to design in order to make positive change. 
I begin my design process by looking into ways design could help a particular issue and investigating how it could benefit society.

I like to take inspiration from the surrounding area to the site on which I am looking at. I often incorporate biophilic design into my process by using local, natural environments and materials as inspiration, this can help improve the wellbeing of the users. When designing for the community I believe it is important for the intended users to be involved in the process, this is something I try to incorporate within my designs.

I believe as spatial designers we should be designing with a purpose and aiming to benefit society and addressing the issues we face in the modern world.

Social Context

Collage of images relating to the Covid-19 pandemic and food poverty

Collage of images relating to the Covid-19 pandemic and food poverty outlining my trigger and justification for my thesis project as a whole.

Kitchen Courtyard

A visual of a courtyard, people sitting on benches.

A view into one of the courtyards within this design, this courtyard is surrounded by the community kitchens which are accessed via the courtyard.

The Larder

An interior view looking into "The Larder" community food store.

A view into "The Larder" a store for the community kitchens where food donations as well as fresh food grown on site is stored.

Staircase in front of Market

An interior view of the entrance from the Murraygate, looking up the staircase and onto the community market. The entrance to the toilets located within the staircase is visible

An interior view of the entrance from the Murraygate, looking up the staircase and onto the community market. The entrance to the toilets located within the staircase is visible.

Rooftop Garden

A view from the front of the building looking back over the rooftop garden, greenhouse, lightwells and main body of the building.

A view from the front of the first floor of the building looking back over the rooftop garden, greenhouse, lightwells and majority of the structure.

Ground Floor Illustrated Plan

A zoning plan of the ground floor which shows what the intended purpose of each area is. eg. market, retail, kitchens.

A zoning plan of the ground floor which shows what the intended purpose of each area is.

First Floor Illustrated Plan

A zoning plan of the first floor which shows what the intended purpose of each area is.

A zoning plan of the first floor which shows what the intended purpose of each area is.

Second Floor Illustrated Plan

A zoning plan of the second floor which shows what the intended purpose of each area is.

A zoning plan of the second floor which shows what the intended purpose of each area is.

Third Floor Illustrated Plan

A zoning plan of the third floor which shows what the intended purpose of each area is.

A zoning plan of the third floor which shows what the intended purpose of each area is.

Design Development and Outcome

Design Development and Outcome: Exploring site rhythm, zoning, experimenting with radial array from existing site, modelling and final illustrated axonometric.

The Well - a hub which promotes wellbeing and can adapt to the needs of the community

The Well is a community hub with the potential to house local businesses, support wellbeing and have the capacity to cater for essential services during pandemics.

Some of the community issues addressed in this design are food poverty, including the ‘heat or eat’ dilemma, providing greenspace in the city to promote better wellbeing and an informal place to meet. The site has historical significance to the city as it is the original location of Dundee’s water source.

With the use of curves, arches and light wells, the former shopping centre has been opened up to increase natural light and create an environment that can benefit its users. The design is inspired by the history of the site itself, as well as Dundee’s industrial skyline consisting of chimneys and towers and the shadows that they cast across the city. Patterns and repetition from the existing site are used to drive the design and inspire the new composition.

The building is designed to be adaptable - the community kitchens, larder, communal gardens, retail and large spaces offer the ability to be transformed to meet the needs of the users. The aim of the building’s design is to bring people together, offer support to the city and improve wellbeing through exposure to nature and community investment.

Research and development

Digital sketches

Illustrated axonometric visuals

Downloads

Connect