Interior Environmental Design

Naomi McIntosh

naomi mcintosh's Main Work Image
The Lade is a child-centred community hub which promotes the natural development of youngsters living in the city. Set in a former Dundee Jute Mill, the large site encompasses a creative arts area, a co-working space and a community café whilst retaining many of the original features of the historic, industrial building. It features a large indoor play area, including different zones for infants, providing a sensory-rich environment that encourages free play. A water channel running through the site, previously used to power jute production is now an attractive focal point and gives the centre its name. The building is powered by a waterwheel which sits upon this lade and photovoltaic tiles on the centre’s feature copper roof making it cost effective to run. The south facing derelict ground has been converted into a community orchard encouraging patrons to grow and tend their own food thus encouraging healthier lifestyles for families in the city. The centre provides support, learning opportunities and social areas for both children and their carers allowing access to affordable childcare, work areas and networking with other families. As well as having a strong focus on nature and sustainability, the design aims to simulate a village community atmosphere which is often lost in our modern, urban landscape. As the saying goes; it takes a village to raise a child.

Photo of Naomi McIntosh

naomi mcintosh's Work Image 2
naomi mcintosh's Work Image 3
naomi mcintosh's Work Image 4
naomi mcintosh's Work Image 5
naomi mcintosh's Work Image 6
naomi mcintosh's Work Image 7
naomi mcintosh's Work Image 8
naomi mcintosh's Work Image 9

1.The Lade centre has an emphasis on learning through PLAY, allowing children the freedom to CREATE and sustainable technologies and gardens that GENERATE power and food.
2. Exploded diagram showing the different zones within the buildings.
3. The site is accessed from the main road by way of a sensory tunnel which casts different light patterns throughout the day.
4. Sunken play pits provide a safe and sensory rich environment for toddlers and infants away from the older children's play areas.
5. The creative arts centre allows children and their families access to craft, music and drama workshops.
6. The upstairs co-working space has a circular feature window looking up towards Dundee Law and swing seats ensuring adults are not excluded from the fun.
7. Final site plan shows the buildings and garden layout.
8. Community orchard allows Dundee families to grow and tend their own food, learning valuable gardening skills and encouraging healthier lifestyles.
9. Final scale model showing the south facing gardens and feature origami-style copper roof.
10. Final scale model view looking in from the rear of the site.

 

Thesis Magazine:

https://www.nomimaci.co.uk/the-lade

Contact details

Other work in Interior Environmental Design

Jenna Flemington

‘2 degrees more’ is a project designed in response to a study by Climate Central which found that a 2c rise in...

Read more

Sophie Moore

Passionate about design, photography and writing, I set out to combine the three for my thesis project. From my...

Read more

Mickey Fenton

Skateboarding - since its inception as ‘Sidewalk Surfing’ - has intrinsically focused on moving through and...

Read more

Art, Design & Architecture Degree Show Student Form
Your Details
Course/Work Details
Artist statement and description of work
Your photo should be saved as a JPEG at 300dpi maximum 4mb
(max 1500 characters)
Are you happy to be added to the University of Dundee Alumni database? *
This image may be used for marketing purposes (e.g. press releases, websites etc) in the future with the credit given above. *
Please provide us with a link to your website or work related social media page

Edit